Data: 30 ian.. 2019, Ora publicării:10:11

Vremea astăzi, cod galben de ceață în 11 județe și viscol

ANM a emis un cod galben de vreme rea și ceață pentru 30 ianuarie 2019. 11 județe se vor confrunta cu ceață densă, iar alte trei se află sub cod galben de viscol. Iată cum va fi vremea astăzi.

Vremea 30 ianuarie 2019

11 judeţe se află miercuri dimineaţă sub cod galben de ceaţă până la ora 10.00, respectiv 11.00. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, zona de munte a altor trei județe este sub cod galben de viscol.

Judeţele vizate de codul galben de ceaţă până la ora 10.00 sunt Vaslui, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Caraş-Severin, Cluj, Sălaj și Maramureş, iar până la ora 11.00 Vâlcea, Olt și Dolj.

Ceaţa determină reducerea vizibilităţii local sub 200 de metri, iar izolat sub 50 de metri.

În Vâlcea, Olt și Dolj se semnalează și ploaie slabă sau burniţă.

Totodată, ANM a emis cod galben de viscol pentru zona de munte a județelor Prahova, Argeş și Dâmboviţa, unde până la ora 11.00 este semnalat vânt cu viteze de 90 – 110 kilometri pe oră ce spulberă zăpada.

Vremea până la finalul săptămânii

ANM a publicat pronoza meteo pentru săptămâna viitoare, 28 ianuarie – 2 februarie 2019. Iată care sunt previziunile meteo începând de luni.

ANM Pronoza meteo pentru săptămâna viitoare

Meteorologii anunţă că temperaturile vor creşte semnificativ din această săptămână, ceea ce va duce şi la diminuarea poleiului.

„Începând de duminică vom avea parte de o încălzire uşoară şi treptată, cu menţiunea că în noaptea dintre duminică şi luni vor fi temperaturi în continuare reci, între -11 şi -1 grad Celsius. În Bucureşti, minima va merge până la -4 grade. Astfel, depunerile de polei se vor menţine pentru dimineaţa de luni.

Tot de luni, vom avea temperaturi cu valori pozitive în aproape toată ţara. Valorile maxime vor fi între -1 grad şi 9 grade Celsius, iar în Bucureşti se vor încadra între 3 şi 5 grade Celsius la amiază. Asta înseamnă că în acest interval de timp poleiul ar trebui să se topească.

Această tendinţă de încălzire se va menţine până spre finalul săptămânii, valorile cele mai ridicate ajungând la 7-9 grade Celsius pe timp de zi, şi la 4 grade Celsius în noaptea dinspre marţi spre miercuri. Şi în restul ţării se va încălzi.

„Temperaturile cele mai ridicate vor fi în Dobrogea şi sud-estul Munteniei, unde marţi şi miercuri vor atinge maxime de până la 14 grade Celsius. Astfel de temperaturi sunt cu 10 grade peste normalul perioadei, spun însă specialiştii.

Vestea mai puţin bună este că va fi destul de multă ceaţă, iar de marţi dimineaţă vor fi ploi până joi-vineri în aproape toate zonele ţării. Aşadar, mai există posibilitatea de formare de noi straturi de polei, dar în strat mai subţire şi pe porţiuni mult mai scurte.

La munte vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, mai ales în zona alta“, a explicat pentru „Adevărul“ meteorologul de serviciu din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Cum va fi vremea săptămâna viitoare

De altfel şi în prognoza transmisă recent de instituţie se arată că temperaturile vor fi mai ridicate până în 25 februarie decât ar fi normal pentru această perioadă. Elevii se întorc la şcoală Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat că şcolile îşi deschid porţile începând de astăzi, având în vedere că este final de semestru şi se încheie situaţiile şcolare.

„Copiii se duc la şcoală, pentru că săptămâna care începe mâine este ultima săptămână din semestru.

Ca urmare, se încheie situaţiile şcolare şi noi nu putem bulversa încheierea semestrului. Îi invit pe toţi colegii profesori, îi invit pe părinţi şi pe copii să se pregătească pentru ziua de mâine (astăzi-n.r.), este o zi de şcoală şi va fi toată săptămâna, ultima săptămână din acest semestru, după care urmează o săptămână de vacanţă“, a declarat Ecaterina Andronescu.

La ce trebuie să fie atenţi copiii care se duc la şcoală Având în vedere decizia ministrului, „Adevărul“ a solicitat de la reprezentanţii ISU câteva sfaturi pe care elevii şi părinţii să le poată aplica pentru a evita posibile incidente neplăcute create de gheaţa prezentă peste tot în Capitală.

„În primul rând trebuie să fie atenţi la ţurţurii formaţi în jurul steşinilor caselor, şcolilor etc. Acestea vor începe să cadă odată cu încălzirea vremii.

De asemenea, aceştia trebuie să fie atenţi la copacii şi stâlpii înclinaţi, care sunt pe cale de a se prăbuşi. Nu în ultimul rând, trebuie să fim atenţi la firele de contact de la mijloacele de transport în comun.

Adulţii trebuie să fie atenţi ca cei mici să nu le atingă sub nicio formă pentru că se pot electrocuta“, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile.

Sursa: vip24.ro
Data publicării: 30 ian.. 2019, Ultima actualizare: 30 ian.. 2019 10:11
Scris de , în Știri
Citeşte mai multe despre:
Comentarii